Categorii
Trading

Margin Callout – Cuvintele pe care nu vrei sa le auzi sau sa le vezi

De tinut minte: "Protejeaza-ti capitalul, nu pozitia."

Margin Callout este cosmarul oricarui om care se ocupa cu tradingul. Cred ca 100% din cei care aud sau vad aceste cuvinte pe contul lor de trading sunt incepatori care poate nici nu au auzit de acest lucru, sau, mai rau, traderi semi-incepatori – care fac aceasta activitate de cateva luni, un an, si care in urma unor tradeuri castigate sau a unei perioade bune de trading, au capatat cea mai proasta stare posibila, si anume, “increderea excesiva” in abilitatile lor.

Sa ai incredere in abilitatile tale este foarte bine, de dorit, dar, cand aceasta incredere capata alura de “superman” al tradingului… aici deja avem o problema.

Increderea aceasta orbeasca, sinonima cu “prostia curata” este reteta perfecta pentru dezastru. Este momentul cand faci overtrading, este momentul cand nu iti asumi un stop loss rezonabil, este momentul cand “intri dupa el” si plusezi intr-o pozitie deja proasta.

Nu imi spune ca nu ai facut asta sau ca nu ai face asta niciodata. Crede-ma, toti o facem sau am facut-o la un moment dat. Diferenta este ca unii nu au curajul sa o recunoasca.

Ce este Margin Callout”?

Margin callout este situatia in care fondurile prezente in contul tau de trader nu mai pot sustine pierderea cauzata de tradeurile active, tradeurile pe care le ai descise la un moment dat. In momentul cand pierderea pe tradeurile active atinge pragul de 50% de exemplu, adica ai pierdut mai mult de jumatate din fonduri pe un trade inca deschis, brokerul poate inchide acea pozitie oricand, in ideea de a-ti proteja restul banilor si de a avea bani sa acopere pierderea pe care tu, in nesabuinta si necunostinta, ti-ai cauzat-o.

Cum arata un Margin Callout?

Mai jos este un email automat trimis de broker, in situatia in care contul tau se apropie sau este deja in margin callout:

This email is a margin call for your account.
Your account balance has fallen to a level that is close to or below the margin required to maintain your open positions. Please act immediately to ensure there are sufficient available funds in your account to maintain your positions. This may require you to reduce your current open positions or deposit additional funds.

In order to keep a position open, you are required to maintain a minimum amount of money in your account, this is known as the margin requirement. When trading with us, the margin requirement is 50% of the margin needed to place a trade. If the funds on your account fall below the margin requirement then your positions will be closed, this is known as margin closeout. Be mindful of your “Margin Closeout Percent” field detailed in the Account window on the trading platform. The closer the “Margin Closeout Percent” is to 100%, the closer you are to a margin closeout.

Ce poti face daca te afli in situatia unui Margin Callout?

Sunt cateva lusruri de facut daca deja te gasesti in situatia unui margin callout. Acestea sunt:

  • Inchiderea sau reducerea partiala a unor pozitii deschise.
  • Adaugarea de fonduri – temporar – pentru sustinerea pierderilor si a nu ajunge la margin callout sau pentru a iesi din margin callout

Ce poti face ca sa nu ajungi la Margin Callout?

Tradingul responsabil si fara incredere prosteasca fac parte din managemntul riscului. Pentru a evita sa ajungi in margin callout este de dorit sa:

  • Sa folosesti intotdeauna un stop loss asumat
  • Nu adaugi niciodata la o pozitie deja pe pierdere
  • Nu deschizi pozitii mai mari decat iti permite contul.
  • Monitorizezi in permanenta o pozitie pierzatoare si nu modifici niciodata stop lossul deja stabilit
  • Nu speri ca “isi revine”. Speranta e moarte inceata si sigura!

Va doresc sa invatati ce este de invatat din acest blog si sa nu ajungeti niciodata in margin callout!

Credeti-ma, nu vreti sa simtiti emotiile si toate starile cauzate de un margin callout!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *