Ce este tradingul?

De tinut minte: "Protejeaza-ti capitalul, nu pozitia."

La modul cel mai simplu – si real – definitia tradingului suna cam asa: “tradingul este activitatea de specula din tranzactionarea unor instrumente financiare in scopul realizarii de profit”.

Stiu, “specula” are conotatii negative, insa este adevarat doar daca te gandesti sau iti aduci aminte de baietii care umblau prin fata caselor de schimb valutar prin anii ‘90 abordand pe oricine trecea prin fata lor cu “marci, dolari, schimb valuta”.

Altfel, specula inseamna sa cumperi ceva, orice, ieftin si sa il vinzi apoi mai scump, diferenta dintre cele doua preturi fiind profit.

Exact asta facem si in trading. Cumparam azi… EUR de exemplu la 4 lei si vindem maine la 4,5 lei. Cei 0,5 lei in plus la fiecare EUR vandut reprezinta profitul nostru ca traderi. Simplu, nu?

Partea frumoasa in trading este ca putem face profit si atunci cand o moneda creste in raport cu alta, dar si cand scade.

Atunci cand cumparam ieftin si vindem ulterior scump se numeste “Buy” sau “Long”

Atunci cand vindem scump si cumparam mai ieftin, adica invers decat mai sus, se numeste “Sell” sau “Short”.

Ok, dar cum putem vinde scump ceva ce nu avem pentru ca apoi sa cumparam mai ieftin?!

Aici intervine brokerul de trading. In momentul cand deschizi o pozitie “Short”, brokerul te imprumuta practic cu, hai sa zicem 100 de € pe care tu ii vinzi in piata la pretul de 4,5 lei bucata. Vinzi acei 100 de € – pe care nu ii ai – pentru ca brokerul te-a imprumutat.

Fiind o pozitie “Short”, tu crezi ca pretul va scadea in viitor si deci, cand 1 EUR scade la 4 lei, tu cumperi inapoi cei 100 de € – pe care ii inapoiezi automat inapoi brokerului – dar de data asta la 4 lei bucata. Diferenta dintre pretul de vanzare (4,5 lei) si pretul de recumparare (4 lei) reprezinta profitul tau.

Sper ca explicatia mea a fost destul de clara incat sa intelegi ca a face trading nu este nimic rau, dubios sau doar pentru anumiti oameni. Oricine poate invata sa tranzactioneze.

Daca totusi este ceva ce nu ai inteles, te invit sa imi lasi o intrebare mai jos si eu iti voi raspunde.

Acum ca am stabilit ce este tradingul, hai sa vorbim in continuare despre resurse: Resurse bune, resurse rele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *