Fragmente de timp

De tinut minte: "Trading effectively is about assessing probabilities."

In aceasta sectiune vorbim despre “Fragmente de timp“. Ce sunt ele, la ce ne ajuta sau la ce ne incurca? Hai sa le discutam si sa vedem ce sunt fragmentele de timp (en: timeframe).

Ce sunt fragmentele de timp?

Fragmentele de timp sunt… o scara, sau un fel de e privi chartul, in timp. Fragmentele de timp se desfasoara de la secunda la saptamani si luni. Reprezinta modul in care te uiti la un chart raportat la timp.

De exemplu, poti analiza un chart pe fragmentul de timp “daily” (zilnic) unde fiecare lumanare de pe chart reprezinta o zi.

De asemenea, poti analiza un chart pe fragmentul de timp H1 (o ora) unde fiecare lumanare reprezinta o ora. Deci, pe acest chart, 24 de lumanari reprezinta o zi completa de trading. Si tot asa… Pe chartul M15 (15 minute) fiecare lumanare reprezinta 15 minute si deci, privesti 4 astfel de lumanari pentru o ora de trading. Cred ca ati prins ideea.

De ce avem nevoie de fragmente de timp?

Daca ne imaginam si intelegem ca fragmentele de timp sunt … ca o padure, fragmentul de timp W – weekly (saptamanal) reprezinta imaginea de ansamblu a perechii valutare sau a asset-ului reprezentat de chart. Este ca si cum ai privi padurea de sus, din perspectiva, vezi clar de unde incepe, unde se termina, cum au evoluat defrisarile sau plantarile. Ai o imagine clara de ansablu.

Fix la fel este pe chart. Privesti fragmentul de timp saptamanal (unde fiecare lumanare reprezinta o saptamana de trading) pentru a-ti face o idee generala si clara despre asset-ul respectiv. Vezi clar cand a fost cel mai ridicat pret si valoarea lui, cand a fost cel mai mic pret si valoarea lui, vezi trendul general (scade? creste? stagneaza?) si iti poti face o imagine de ansamblu.

Daca observi ca trendul saptamanal este clar in scadere, cumva iti este clar ca daca esti investitor pe termen lung, nu prea are rost sa cumperi acum, poate merita sa mai astepti sa mai scada?!

Evident, daca nu esti investitor, dar faci trading, chartul saptamanal te incurca putin, in sensul ca miscarile sunt destul de ample si dureaza, uneori la propriu, o viata pana sa se intample o miscare buna. Dureaza o saptamana sa se formeze si sa se inchida o singura lumanare.

Ce fragmente de timp folosim in trading?

Raspunsul la aceasta intrebare nu poate fi unul singur si valabil pentru toata lumea. Depinde foarte tare de stilul tau de trading, de toleranta ta la risc si de timpul pe care il ai disponibil pentru aceasta activitate.

Daca stilul tau este “scalping”, atunci nu vei folosi niciodata fragmentul de timp “daily”, pentru ca tu speculezi miscari mici, rapide, cu tradeuri care dureaza in medie cateva minute, cel mult cateva zeci de minute. Ai nevoie de un fragment de timp cat mai mic, sa poti vizualiza miscarile pe mite sau chiar secunde. Nu prea ai timp de analiza sau de decizii foarte argumentate care dureaza. Te misti rapid, intri si apoi inchizi tradeul la cateva procente, de obicei sub 1%. Adunicate putin cate putin, dar faci poate 10-20 de astfel de traduri pe zi. Nu este un stil potrivit pentru oricine.

Daca esti “trader de zi” (daily trader), atunci tradeurile tale se intind pe cateva ore si uneori pe cateva zile. Ai nevoie de o imagine de ansamblu a chartului (weekly, daily) si apoi pentru executia intrarilor/iesirilor cel mai probabil vei folosi H1, M15.

Ce fragment de timp este bun pentru mine?

Asta este intrebarea la care iti vei raspunde singur, dupa ce faci cateva saptamani sau chiar luni de “paper trading” – adica, trading cu bani virtuali, astfel incat sa descoperi toleranta ta la risc si ce stil de trading ti se potriveste.

Ai un job full time si poti aloca tradingului doar 1-2 ore zilnic sau saptamanal? Atunci, probabil ca vei face investitii pe termen lung daca decizi sa achizitionezi actiuni de exemplu, sau daily trading. Nu ai timp sa executi zeci de traduri pe zi.

Inca ceva despre fragmentele de timp

Cu cat ai experienta mai mica in trading, cu atat este mai putin recomandat sa folosesti fragmente de timp mici. Vei folosi majoritar weekly, daily si H4 H1 pentru executii. Nu ai ce cauta pe fragmentele de timp M15 sau mai rau M1. Totul se misca mult mai rapid si ametitor pentru un incepator!

Sper ca ai inteles cum sta treaba cu Fragmentele de timp! Daca da, poti continua cu “Semnale de intrare” sau, daca ai intrebari, vezi mai jos sectiunea de comentarii!